27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:17
No menu items!

DNA redeschide dosarul unor judecătoare de la Curtea de Apel București

spot_img

Veronica Carstoiu 1_SZ

Magistrații Dumitrița Piciarcă, Veronica Cârstoiu și Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel București, ajung iar în fața procurorilor anticorupție pentru decizia dată în cazul Dinel Staicu. Pe de altă parte, Veronica Cârstoiu cere strămutarea de la Curtea de Apel București la o altă instanță egală în grad a dosarului de corupție în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru că ar fi primit bani prin intermediar tot de la Dinel Staicu.

Unul din procurorii-șef adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție a infirmat soluția de scoatere de sub urmărire penală primită de judecătoarele Dumitrița Piciarcă, Liliana Bădescu și Veronica Cârstoiu în dosarul în care au fost învinuite de abuz în serviciu și favorizarea infractorului după ce i-au anulat condamnarea la șapte ani de închisoare a fostului șef SIF Oltenia, Dinel Staicu.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că acest dosar a fost redeschis la sfârșitul lunii ianuarie și că procurorii vor reîncepe în curând audierile în această speță. Potrivit acelorași surse, reînceperea cercetărilor în acest dosar pare să aibă legătură cu obținerea unor informații noi de către procurorii anticorupție în alte dosare dar care au legătură cu judecătoarele iar noile cercetări ar putea duce și la inculparea altor persoane.

Acest dosar a fost deschis inițial în 2012 și închis ulterior a fost urmat de arestarea spectaculoasă a Veronicăi Cârstoiu într-un dosar separat pentru mai multe fapte de corupție între care se regăsește și o posibilă șpagă de 600.000 de euro primită prin intermediar de la Dinel Staicu pentru anularea condamnării de șapte ani.

Practic DNA a mers inițial pe mai multe piste atunci când a încercat să demonstreze că decizia de condamnare definitivă la șapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu a fost anulată ilegal. Prima a fost cea a învinuirii celor trei judecătoare din complet pentru abuz. Acum DNA reia cercetările pe această primă pistă.

Care este miza

În condițiile în care Veronica Cârstoiu este și în prezent arestată pentru corupție în legătură cu niște bani pe care i-ar fi primit de la Dinel Staicu, ținta procurorilor DNA în această reluare a cercetărilor par să fie celelalte două judecătoare, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Aceasta din urmă se pregătește să iasă din sistem, Consiliul Superior al Magistraturii aprobând cererea judecătoarei de ieșire la pensie. Singurul pas pentru ca pensionarea să devină efectivă este un decret prezidențial.

Pe de altă parte, Veronica Cârstoiu a înregistrat, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel București în care este inculpată pentru corupție. Cererea sa a primit termen pentru soluționare pe 17 iunie dar cel mai probabil avocații judecătoarei vor face cerere de schimbare a termenului de judecată pentru a primi unul mai apropiat.

Pe 22 februarie 2012, în complet format din Veronica Cârstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au admis una din nenumăratele contestații în anulare făcută de controversatul afacerist craiovean Dinel Staicu și i-au anulat condamnarea definitivă a acestuia la 7 ani de închisoare.

Condamnarea fuseseră primită de Staicu cu câteva luni înainte în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru devalizarea Băncii Internaționale a Religiilor.

Pentru această controversată decizie cele trei judecătoare au fost și cercetate disciplinar de Inspecția Judiciară însă Consiliul Superior al Magistraturii a respins sancționarea lor, considerând că nu au săvârșit nicio abatere disciplinară atunci când au judecat și soluționat contestația în anulare.

La scurt timp după anularea condamnării DNA le deschide dosar judecătoarelor pentru abuz și favorizarea infractorilor. Pe 7 august 2012 procurorii dispun însă scoaterea de sub urmărire penală a judecătoarelor pentru cele două acuzații, reținând, în esență, în rezoluție că judecătoarele ar fi săvârșit faptele dar că un magistrat nu poate fi tras la răspundere doar pentru soluțiile date.

După această soluție de scoatere de sub urmărire penală avea să fie arestată doar judecătoarea Veronica Cârstoiu într-un dosar separat de corupție dar care avea legătură și cu Dinel Staicu.

Cristi Ciupercă