5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:41
No menu items!

DNA primește o nouă lovitură: inculpat achitat definitiv

spot_img

DNA primește o nouă lovitură de la o instanță de judecată, care a achitat definitiv un inculpat pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Comisarul Petru Mihăiță Coadă, fostul adjunct al șefului Poliţiei Brăila, a fost achitat definitiv într-o cauză în care DNA l-a acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, fiind trimis în judecată în februarie 2016, după ce a fost defilat în cătuşe.

Potrivit luju.ro, achitarea a fost dispusă, în 5 octombrie 2017, de Curtea de Apel Galaţi, după ce la fond, Tribunalul Galaţi îl condamnase pe Coada la 6 luni de închisoare cu suspendare şi la o amendă penală de 200 de lei. Concret, Curtea de Apel Galaţi a admis apelul formulat de comisarul Coada faţă de sentinţa Tribunalului Brăila din 19 ianuarie 2017 şi a dispus achitarea pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, decizia fiind dată în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penală – „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Tot pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală” a fost achitat comisarul Coada şi pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului.

Petru Mihăiță Coadă a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore, defilat în cătuşe şi dus apoi în instanţă cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au respins solicitarea procurorilor.

DECIZIA PENALĂ NR. 989/A/05.10.2017 Admite apelul declarat de inculpatul Coadă Petru Mihăiță. Desfiinţează în parte, sentinţa penală nr. 11/19.01.2017 a Tribunalului Brăila şi în rejudecare: înlătura dispoziţiile privind condamnarea inculpatului Coadă Petru Mihăiță. În baza art. 396 al. 5 raportat la art. 16 al. 1 lit. b, teza I Cod pr. penală achita pe inculpatul Coadă Petru Mihăiță pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 246 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal. În baza art. 396 al. 5 raportat la art. 16 al. 1 lit. b, teza I Cod pr. penală achita pe inculpatul Coadă Petru Mihăiță pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, prev. de art. 264 al. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Coada Petru Mihaita la plata cheltuielilor judiciare către stat la judecata în fond. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 11/19.01.2017 a Tribunalului Brăila. Ia act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Ghelase George Viorel şi Sasu Virginel împotriva sentinţei penale nr. 11/19.01.2017 a Tribunalului Brăila. În baza art. 275 al. 2 Cod pr. penală obliga pe fiecare dintre inculpaţii Ghelase George Viorel şi Sasu Virginel la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi 05.10.2017

Curtea de Apel Galați
minuta

Andrei Tudor