19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:26
No menu items!

DNA, obligată să plătească daune pentru încătușare excesivă

spot_img

Direcția Națională Anticorupție a pierdut în primă instanță procesul intentat de un avocat din dosarul lui Paul de România pentru că a fost încătușat excesiv.

Avocatul Robert Roșu, de la Țuca, Zbârcea și Asociații, a reușit să convingă judecătorii Tribunalului București că DNA trebuie să îi plătească daune pentru că au folosit asupra sa cătușele într-un mod excesiv, scrie romanialibera.ro. „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Statul Român reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice şi drept consecinţă respinge acţiunea formulată împotriva acestui pârât pentru lipsa calităţii procesuale pasive. Admite în parte acţiunea formulată împotriva pârâtei DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 15.000 lei reprezentând prejudiciu moral produs acestuia prin aplicarea unor măsuri de încătuşare excesive. Respinge acţiunea în rest, ca neîntemeiată. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare, apel ce se depune la Tribunalul Bucureşti Secţia a V-a Civilă”, se arată în dispozitivul deciziei magistraților.

Robert Roșu a fost trimis în judecată în mai 2016 de procurorii DNA Brașov pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălare de bani și abuz în serviciu într-un dosar cu Prințul Paul al României, omul de afaceri Remus Truică și consultanții Tal Silberstein și Beny Steinmetz.

Acuzațiile reținute în sarcina celor trimiși în judecată vizează fapte comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Al României Paul Philippe.

Andrei Tudor