7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 2:30

DNA nu-i dă voie deputatului Sebastian Ghiță să mai meargă în Parlament. Ce acuzații noi i se aduc

spot_img

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014

Sebastian Ghita_SZ 1

Procurorii DNA Ploieşti au modificat obligaţile controlului judiciar pentru deputatul Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, “în exercitarea căreia a săvârşit fapta”.

De asemenea, Ghiță nu are voie, până la mijlocul lunii august, să părăsească orașul Ploiești fără aprobarea procurorului. O altă prevedere este că nu are voie să vorbească cu premierul Victor Ponta, deși acesta nu are nicio calitate în dosarul de la DNA Ploiești.

Azi avem un prim-ministru amenințat, fugărit, iar mie în utimele două săptămâni, cu nenumărate presiuni, mi s-a spus că nu mi se va întâmpla nimic dacă (n.r. Ponta) va demisiona. Nu îl pot influența pe Victor Ponta să își dea demisia când vor procurorii. Am interdicție sa vorbesc cu domnul Ponta. Nu o înțeleg și nu scrie justificarea, de aceea mă face să cred că e un dosar politic… nu al meu. Ci un dosar care vizează dărâmarea acestui guvern și convingerea acestor oameni că dacă nu demisionează unii când vor ei, mama, cumnatul și prietenii vor plăti.

deputat Sebastian Ghiță

Procurorii spun că în ultimii 15 ani, Sebastian Ghiță a obținut ilegal mari sume de bani după ce a creat un circuit financiar pentru a spăla banii.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

comunicat DNA

De asemenea, procurorii au stabilit că Ghiță și-a trafic influența, în calitate de deputat, pentru alegerile parlamentare din 2012 și pentru cele prezidențiale din 2014.

O parte din banii „ economisiţi” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta.

În acelaşi registru infracțional, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.

comunicat DNA

Referitor la aceste acuzații, Ghiță a spus, la ieșirea de la audieri, că a folosit în campanie banii obținuți legal din societățile sale, observând apoi că oamenii din partidele care pierd alegerile sunt ”distruși, umiliți, târâți prin procuraturi”.