13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:16
No menu items!

DNA, noua sperietoare a procurorilor. Doar 3 s-au înscris pentru 22 de posturi scoase la concurs

spot_img

DNA sigla_SZ

Intrarea în vigoare a noilor coduri (penal şi de procedură penală) găseşte Ministerul Public în cea mai profundă criză de până acum. Deşi procurorul general al României Tiberiu Niţu a declarat în ultima şedinţă a CSM că prioritară este salvarea dosarelor aflate în pragul prescripţiei, noul management al parchetelor se zbate să-şi acopere posturile vacante. Culmea e că DNA şi DIICOT, foşti magneţi pentru procurori datorită bonusurilor salariale, s-au transformat în adevărate sperietori. Doar 3 procurori s-au înscris la concursul deschis de DNA pentru ocuparea a nu mai puţin de 17 funcţii de execuţie la structura centrală. Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie deschisese în total, pentru concurs, 22 de posturi, după procedurile deja consacrate prin regulamentul special şi legile de organizare a sistemului judiciar.

Decizia de a scoate la concurs posturile a fost luată de conducerea DNA după ce noii şefi au fost refuzaţi de mai mulţi procurori bucureşteni selectaţi pentru delegare în structura anticorupţie. Şi totul vine după ce mai mulţi procurori au ales să pună punct carierei anticorupţie. Este şi cazul Alinei Stoica, al cărei rechizitoriu privind organizarea „Galei Bute „a fost infirmat de noii şefi.

Procurorul Gheorghe Bocşan, celebru după ce a instrumentat dosarul de şantaj al lui Dan Dianconescu, părăseşte şi el structura pentru un post de şef al Serviciului de Cooperare din Parchetul General.

Delegările de şefi, la ordinea zilei în Ministerul Public

Cele mai multe funcţii de conducere sunt de altfel ocupate prin delegare, la această oră, în diferitele structuri ale Ministerului Public.

Conform listei actualizate a procurorilor delegaţi pe funcţii de execuţie şi conducere din Ministerul Public, listă publicată pe site-ul instituţiei, 253 de procurori nu lucrează la parchetele unde au dat concurs şi au post, ci în alte unităţi. Un calcul simplu arată că 166 de funcţii de conducere nu sunt ocupate la această dată prin concurs, ci prin delegare prin ordinul procurorului general al României. Ce înseamnă delegarea? Metodă prevăzută de lege pentru situaţiile de tranziţie de la încetarea mandatului unui şef, până la organizarea unui nou concurs, devenită cea mai facilă modalitate de ocupare a poziţiilor de conducere. Legea nu permitea mai mult de două delegări pentru şase luni timp de un an pentru acelaşi procurori, dar a fost modificată, prin hotărârea CSM, după ce două dintre cele mai aglomerate parchete au rămas fără şefi în urma unei anchete a DNA: Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Piteşti.

Pentru această din urmă funcţie, Ministerul Public înregistrază un record absolut: 8 delegări consecutive ca procuror general pentru acelaşi om, din 2007 şi până acum. Situaţia este una absolut excepţională, ca şi cea înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrucât posturile sunt blocate de CSM până la soluţionarea definitivă a dosarului privind fraudarea concursului pentru numirea pe cele două funcţii de conducere – în care sunt judecaţi fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă, alături de un procuror de la Parchetul General şi cei doi magistraţi care şi-ar fi negociat pe bani funcţiile. Dosarul se judecă de cinci ani la instanţa supremă.

Pentru oamenii de bună-credinţă din sistem, delegarea înseamnă că au şansa să-şi formeze propria echipă, să-şi aleagă oamenii cu care să obţină rezultate bune în parchet. Pentru ceilalţi însă, delegarea poate fi intepretată ca o metodă de constrângere şi şantaj în exercitarea funcţiei de conducere, pentru că nu oferă niciun fel de stabilitate managerului.

Metoda delegării nesfârşite a fost brevetată de Laura Codruţa Kovesi, pe vremea când era procuror general al României. 22 de procurori din DNA îşi ocupă şi ei funcţiile prin delegare. Trei dintre aceştia provind de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, pe vremuri condusă de Marius Iacob, acum adjunct al DNA, care a primit acum o săptămână şi aviz favorabil de la CSM pentru a obţine, fără concurs, gradul profesional de Parchet General.

  • Delegaţi pe funcţii de execuţie:

52 procurori delegaţi PCA Bucureşti

26 procurori delegaţi în DIICOT

25 procurori delegaţi în Parchetul General

21 procurori delegaţi PCA Craiova

14 procurori delegaţi PCA Ploieşti

12 procurori delegaţi Parchetul Curţii de Apel Alba

12 procurori delegaţi PCA Galaţi

10 procurori delegaţi PCA Piteşti

10 procurori delegaţi PCA Bacău

9 procurori delegaţi PCA Oradea

9 procurori delegaţi PCA Cluj

9 procurori delegaţi PCA Constanţa

9 procurori delegaţi PCA Timişoara

9 procurori delegaţi procurori militari delegaţi

8 procurori delegaţi PCA Braşov4 procurori delegaţi PCA Iaşi

7 procurori delegaţi procurori delegaţi PCA Suceava

7 procurori delegaţi PCA Târgu Mureş

Maia Constantin