11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:47
No menu items!

DNA: Nicușor Constantinescu, plăți nelegale de milioane de lei către firmele favorite. UPDATE

spot_img

Perchezițiile se desfășoară în 19 locații, atât în Constanța, la consiliul Județean și la alte instituții publice, cât și în afara orașului. Consiliul Judeţean Constanţa

Mazare_Nicusor Constantinescu

UPDATE.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost scos de mascaţi din sediul CJ, unde timp de aproximativ şapte ore au fost făcute percheziţii. Constantinescu a fost dus la DNA Constanţa pentru audieri într-un nou dosar, el spunând presei că, probabil, va fi reţinut și că dosarul este fabricat politic.

Alte firme vizate de ancheta DNA sunt SC Passion SRL din Ploiești, SC Taste It Events & Catering, Hotel Cupidon din Eforie.

Anchetatorii îi acuză pe președintele suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu de abuz în serviciu contra intereselor publice și conflict de interese, pe Cristian Zgabercea de complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani și pe Sorina Moscu Hortolomei pentru spălare de bani.

Probele arată că Nicușor Constantinescu ar fi acceptat, în 2012, cu bună știință, decontarea unei cote de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire și pepiniere executate de RAJDP Constanța, în loc de 18% cât ar fi fost legal. Plata ilegală se ridică la suma de 1.054.405 lei.

O altă plată nelegală făcută de CJ Constanța, aprobată de Nicușor Constantinescu este pentru serviciile de publicitate pentru televiziunea de casă a președintelui CJ și a primarului Radu Mazăre, SC Soti Cable Neptun și SC Combat Press SRL. Procurorii au descoperit și alte cheltuieli de capital, lucrări de modernizare sau întreținere a drumurilor, decontate ilegal de CJ Constanța. În legătură cu acuzația de conflict de interese, anchetatorii susțin că plățile făcute de Nicușor Constantinescu către firmele în care asociat este Gabriel Strutinsky, cu care se află în alte relații comerciale, sunt ilegale.

Cristian Zgabercea, omul de încredere al lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, fost producator general al TVR, este acuzat că a transferat 900.000 de lei către Fundația Thalia, în baza unor contracte fictive, deși știa că banii provin dintr-una din plățile nelegale făcute de președintele CJ Constanța.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, prin întocmirea mai multor referate, l-a ajutat pe suspectul Constantinescu Nicușor Daniel să plătească în mod nelegal suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către unitatea administrativ-teritorială a judeţului Constanţa.

referat procurori

Sorina Moscu Hortolomei ar fi primit de la Cristian Zgabercea și Fundația Fantasio peste 350.000 de lei, cu toate că știa că suma provine dintr-o plată nelegală.

M.N.