DNA lămurește situația procurorilor delegați

DNA a transmis, într-un comunicat de presă, situația delegărilor la această structură, menționând că toți procurorii delegați pe funcții de execuție și pe funcții de conducere îndeplinesc condițiile legale.

Potrivti DNA, numărul procurorilor delegați de la alte parchete este 12, numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegați în funcții de conducere este 26, numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3, iar numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2.

„Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegați în funcții de execuție de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 şi 8 ani.

La şedința din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuție situația celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii.

Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PICCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori.

La data de 6 august 2018, deşi PICCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie”, cu toate acestea „PICCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate”.

În ce privește detașarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituții, nu există nicio situație de acest fel, se arată în comunicat.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU