4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:32
No menu items!

DNA intră peste „gașca” de la Bistrița din afacerile de la ANRP

spot_img

DNA a făcut percheziții la mai multe persoane bănuite de retrocedări ilegale într-un nou dosar ANRP, la Bistrița

Crinuta_dumitrean anrp

Dosarele Bica și Horia Georgescu nu sunt singurele cauze în care procurorii DNA fac cercetări în legătură cu afacerile de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. La începutul acestui an, în luna în care Alina Bica primea al doilea mandat de arestare, procurorii DNA au făcut 12 percheziții la mai multe persoane implicate în afacerile de la ANRP, au declarat surse judiciare pentru Sursa Zilei.

Din informațiile noastre, cele mai multe persoane “călcate” de procurori în ianuarie sunt din Bistrița Năsăud, județul de baștină al unei foste șefe ANRP, Crinuța Dumitrean, susținută în această funcție de un alt bistrițean de seamă, fostul lider PDL, Ioan Oltean.

Printre cei de la care s-au ridicat documente se află un executor judecător, un șef de la cadastru din Bistrița, dar și oameni de afaceri. Unul dintre aceștia, la care s-au fpcut și percheziții domiciliare, este samsarul Claudiu Mihai Bilegan, implicat într-un dosar controversat cu ANRP.

Instituția anunța în ianuarie 2014 că pe 20 decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a admis contestaţia la executare formulată de ANRP şi a dispus restituirea sumei de 8.982.615 lei, retrasă din conturile Autorităţii de Biroul Executorilor Judecătoreşti Dobra, Coşoreanu şi Dobra, la cererea soților Mihaela şi Mihai Claudiu Bilegan, din Bistriţa-Năsăud, titulari într-un dosar de despăgubire.

Un alt personaj căutat de procurori este omul de afaceri Mihail Ulsamer. Despre acesta presa locală a scris că este unul din acei oameni care se ocupa de cumpărarea de drepturi litigoase și valorificarea lor. Ca fapt divers, tot presa locală scria despre Ulsamer că a finanțat lansarea la Bistrița a unei cărți a istoricului american Larry Watts, eveniment care l-ar fi avut printre invitați și pe fostul șef SIE, Ioan Talpeș.

După analiza documentelor ridcate la perchezițiile făcute la Bistrița, procurorii DNA vor decide măsurile preventive luate în acest dosar.

Sofia Marinescu
Andrei Tudor