24 C
București
duminică, 1 august 2021 - 10:22

DNA îi caută pe cei de la Oracle și Novensys în „Afacerea Rovinieta”

spot_img

Procurorii DNA încearcă să resusciteze un dosar din 2014 în care se făceau cercetări referitoare la modul în care Compania Națională de Autrostrăzi a gestionat sistemul informatic de emitere al rovinietei.

DNA a decis printr-o Ordonanță din 26 aprilie, obținută de Sursa Zilei, să ceară companiei Oracle România să pună la dispoziția anchetatorilor toate contractele pentru furnizare de echipamente/software încheiate în perioada 2010 – 2013 între Oracle România și Novensys Corporation, precum și facturile aferente acestora.

De asemenea, în mod și mai concret, procurorii DNA au cerut celor de la Oracle România toate facturile emise de Oracle România către Novensys Corporation, în perioada 2010 – 2013, pentru furnizare echipamente/software și prestare servicii accesorii, pentru realizarea, respectiv extinderea  Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei, sistem al cărui beneficiar a fost Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi (CNADNR). DNA a cerut ca documentele din Afacerea Rovinieta să fie însoțite de documente justificative care au stat la baza emiterii lor, respectiv procese verbale de recepție și constatare de diferențe, avize de însoțire a mărfii, precum și extrasele de cont care să ateste efectuarea plății de către Novensys Corporation.

 

În acest dosar este începută urmărirea penală ”in rem” încă din 2014 pentru posibile fapte de abuz în serviciu.

Apariția companiei Novensys în acest dosar penal nu pare a fi deloc surprinzătoare, oficiali ai societății făcând începând de prin 2016 obiectul mai multor dosare penale pentru modul în care și-au gestionat numeroasele contracte cu statul.

Spre exemplu, chiar în iunie 2016 DIICOT obținea arestarea preventivă a lui Cezar Golumbeanu, acționar Novensys, acuzat de evaziune fiscală în același dosar cu Călin Tatomir, fostul director general al Microsoft România, arestat și el la acel moment.    

Cristi Ciupercă