19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:42
No menu items!

DNA i-a găsit banii lui Radu Mazăre în Israel. Mita ar fi fost intermediată de Elan Schwartzenberg / UPDATE

spot_img

Mazare_SZ

  • UPDATE

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legătură pe Avraham Morgenstern cu primarul Constanţei Radu Mazăre, pentu ca acesta din urmă să-i asigure câştigarea licitaţiei pentru campusul social „Henri Coandă” şi, totodată, cel care ar fi preluat bani de la firmele lui Morgenstern şi i-ar fi pus în conturi ale fraţilor Mazăre şi ale altor persoane. Aşa susţin surse judiciare, potrivit cărora, la dosarul care a ajuns, miercuri, pe masa judecătorilor Curţii Supreme, DNA ar fi anexat şi un denunţ în acest sens, formulat de un denunţător din Constanţa.

Aceleaşi surse precizau pentru Sursa Zilei că Radu Mazăre a primit cei 175.000 de euro în conturile unei companii off-shore din Israel, la care are acces și fratele său, senatorul PSD Alexandru Mazăre. Aceasta este principala probă prin care procurorii DNA încearcă să dovedească faptul că primarul a luat mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, reprezentantul firmei care a construit campusul social „Henri Coandă”.

Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

 

În ultimii ani, presa a dezvăluit legăturile strânse de afaceri dintre Radu Mazăre și Elan Schwartzenberg (cu dublă cetățenie româno-israeliană), „vânat” acum de DNA în mai multe dosare – cel mai important fiind cel al dispariției lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al șefului ANAF, Sorin Blejnar.

De altfel, Sursa Zilei dezvăluia pe 17 octombrie anul trecut – ziua în care procurorii DNA au descins la acționarii Realitatea Media – că Elan Schwartzenberg  împarte un teren intravilan într-una dintre cele mai scumpe zone rezidențiale din Capitală (cartierul Băneasa) nu doar cu Radu Mazăre, ci și cu „baronul” Nicușor Constantinescu, dar și cu mama „baronului” PSD de Vrancea, Marian Oprișan.

O altă legătură dintre primarul Constanței și omul de afaceri Elan Schwartzenberg, căutat de DNA prin Israel, se regăsește în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în care Mazăre este și acum judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Mai precis, în 2008, Mihaela Rădulescu şi soţul ei de atunci, Elan Schwartzenberg, au cumpărat de la două firme care primiseră loturile de la Primăria Constanța mai multe terenuri de la malul mării, în valoare de sute de mii de euro. Cei doi soţi sperau să construiască imobile pe care să le vândă mai departe. Terenurile au fost puse însă sub sechestru de DNA, pentru că Mazăre le-ar fi retrocedat ilegal.

Ioana Theodoru