19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:43

DNA: Horia Simu, prezentat magistraților pentru arestare preventivă

spot_img

“Regele cuprului” a fost reținut de procurorii anticorupție sub acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul

HORIA SIMU

Omul de afaceri Horia Simu a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și va fi prezentat vineri magistraților Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Oficialii DNA au precizat într-un comunicat de presă că Horia Simu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul deputat Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour, Remus Iuoraș și Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu) – vicepreședinte, președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor la data faptelor – pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, precum și față de Alexandru Hanu, expert evaluator, pentru complicitate.

În ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit DNA, pe 28 februarie 2008, “inculpații Zaarour, Nicolescu, Iuoraș, Nicolescu (fostă Bărbulescu) și alte persoane, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie și a Standardelor Internaționale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007”.

În cuprinsul raportului (…), valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1.315, 53 euro/ mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către Horia Simu, în același cuantum. De precizat este faptul că inculpatul Simu a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realității o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului în scopul acreditării ideii de “imposibilitate de restituire în natură” și de “urgență” în soluționarea dosarului.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

DNA menționează că acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire și împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de Alexandru Hanu au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiții nelegale.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

DNA mai precizează că Theodor Nicolescu, Remus Iuoraș și Alexandru Hanu au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, alături de Ingrid Zaarour, sub control judiciar, în aprilie 2015, pentru fapte asemănătoare.

R.D.