DNA face percheziții la UMF Iași, la cei care nu l-au demis pe Vasile Astărăstoae

DNA face, joi, 9 percheziții la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, la colegii lui Vasile Astărăstoae, pentru abuz în serviciu

vasile astarastoae

Vasile Astărăstoae a demisionat săptămâna trecută din funcţia de rector al UMF Iaşi, după 8 luni de la decizia definitivă a ÎCCJ. El a rămas membru în Senatul UMF Iaşi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România.

DNA are în cercetare un dosar de abuz în serviciu privind nepunerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti, în care sunt vizați colegii din Senatul UMF. Procurorii au început urmărirea penală in rem, una dintre percheziții fiind chiar la sediul UMF Iaşi.

Potrivit deciziei ÎCCJ din iulie 2014, Vasile Astărăsoae ar fi trebuit să renunţe la funcţia de rector, fiind găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, după ce s-a angajat pe sine şi pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituţiile pe care le conducea.

Deşi Ministerul Educaţiei a început procedura de demitere a lui Vasile Astărăstoae din funcţia de rector al UMF Iaşi, pe plan local, demersurile s-au blocat. În octombrie 2014, toţi membrii senatului UMF Iaşi au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei pentru că au refuzat să aplice hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei supreme. Culmea e că după incident, Senatul a decis doar retragerea calităţii de ordonator principal de credite pe care o avea Vasile Astărastoae.

M. Chiper

NICIUN COMENTARIU