16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 21:34

DNA face percheziții la Ministerul Agriculturii

spot_img

Ancheta îi vizează pe secretarul general și un secretar de stat, care sunt acuzați de luare de mită și spălare de bani

Ministerul Agriculturii

Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la Ministerul Agriculturii într-o anchetă care îi vizează pe secretarul de stat Nagy Peter Tamas şi pe secretarul general Virgil Găman.

Potrivit anchetei, cei doi sunt acuzați de luare de mită și spălare de bani, prejudiciul creat în urma infracțiunilor fiind de 40.000 de euro. Este vorba despre contracte fictive, încheiate cu firme agreate, legate de Târgul Indagra 2014, de la Romexpo.

Procurorii fac percheziții și în alte 9 locații din București și județele Mureș, Brașov și Prahova, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Anchetatorii au stabilit că cei doi demnitari s-au implicat în organizarea târgului Indagra și a unui alt eveniment, astfel încât serviciile necesare forumurilor să fie prestate de anumite firme, agreate de ei. Practic, din suma totală de 334.000 de euro, pentru organizarea evenimentelor, 40.000 de euro s-au plătit de către ministerul Agriculturii la Romexpo și mai departe către anumite societăți, care în realitate nu au prestat niciun fel de serviciu.

Pe 27 octombrie 2014, Ministerul Agriculturii a alocat 434.868 de euro pentru conferința „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”, tot la Romexpo. Pe modelul deja executat la târgul Indagra, cei doi demnitari, Virgil Găman și Peter Nagy Tamas au găsit două firme cu care să încheie contracte fictive, astfel încât să deturneze, din suma alocată de minister evenimentului, 40.000 de euro. Cele 40 de mii de euro au fost fragmentate în mai multe părți, sub forma unor contracte fictive, astfel încât fiecare să nu depășească valoarea de 15.000 de euro, ca să fie scoase la licitație.