24.2 C
București
vineri, 12 august 2022 - 0:23
No menu items!

DNA clasează dosarul lui Marian Petrache, deschis, anul trecut, în baza unui denunț făcut din pușcărie de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin. EXCLUSIV

spot_img

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a scăpat de dosarul deschis de DNA doar în baza unui denunț formulat de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin.

Potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate Sursa Zilei, procurorii DNA au clasat dosarul la data de 9 ianuarie, după aproape un an de la demararea anchetei. „La data de 09 ianuarie 2018, în dosarul la care faceți referire, procurorii din cadrul DNA au dispus soluția clasării față de persoana menționată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și șantaj întrucât faptele nu există, deoarece, în cauză, nu au fost descoperite probe care să stabilească o legătură între foloasele primite de inculpat și anumite acțiuni sau inacțiuni ale acestuia, din perspectiva calității sale de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care să-i producă anumite beneficii martorului”, se arată în comunicatul transmis Sursa Zilei.

Este încă un dosar din lunga serie a celor care se închid, fie la instanță, fie la DNA, în lipsa probelor și doar în baza unuei simple delațiuni.

În 17 februarie 2017, Marian Petrache era chemat la DNA pentru a fi audiat în legătură cu denunțul depus de Adrian Mladin împotriva sa. La ieșirea din sediul DNA, președintele Consiliului Județean Ilfov a declarat că își dă demisia din toate funcțiile deținute în partid, inclusiv din cea de președinte al PNL Ilfov.

„Acum nouă ani l-am şantajat eu. Şi-a adus aminte”, a spus Petrache, referindu-se la Adrian Mladin. El a adăugat că nu are motive să se teamă de acest dosar. „Nu am niciun motiv, de ce Doamne, iartă-mă… Am fost la detectorul de minciuni. Cum să-mi şantajez eu propriul primar? Nu vi se pare că e strigător la cer?”, a spus Petrache. Întrebat dacă a fost prieten cu Mladin, Petrache a răspuns că e prieten cu toţi primarii din Ilfov. „Inclusiv cu cei de la PSD am o relaţie bună”, a spus Petrache. El a mai precizat că denunţul lui Mladin îi afectează credibilitatea şi, ca atare, îşi dă demisia din funcţiile deţinute în PNL, nu însă şi din ceea de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov.

Procurorii au anunțat, la finalul audierii, că au început urmărirea penală sub acuzațiile de luare de mită și șantaj, fapte comise în anul 2008, când era secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative. „În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice, suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi. Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului”, se arăta în comunicatul de presă din 17 februarie 2017.

Primarul Adrian Mladin a făcut denunțul din închisoare, după ce a fost condamnat definitiv, în 14 iulie 2016, de instanţa supremă, la cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, astfel că şi-a pierdut mandatul la Primăria Jilava.

Andi Topală