3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:37
No menu items!

DNA cere urmărirea penală a fostului ministru Cristian David

spot_img

Fostul ministru al Internelor a fost denunţat, în 2014, pentru fapte de luare de mită şi spălare de bani, petrecute în  2007

david_cristian

Conform DNA, ministrul David Cristian ar fi pretins şi ar fi primit, la 1 februarie 2008, 500.000 de euro, de la un denunţător, “pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău”.

Procurorii susţin că mita ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

Conform legii, cererea DNA merge pentru aviz la președintele României, deoarece faptele de care este acuzat Cristian David ar fi fost săvârșite în calitate de ministru.

Acesta este cel de-al doilea dosar în care procurorii DNA cer aviz pentru urmărirea penală a lui Cristian David. În luna februarie, procurorii au cerut ca David, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni la acea dată, să fie cercetat pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii. Procurorii aveau indicii că în declaraţia de avere din 2013, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

Pentru ca la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro.