23.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 7:11
No menu items!

DNA cere Tribunalului să suspende dizolvarea „găurilor negre” ale lui Nelu Iordache

spot_img

Nelu Iordache_SZ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut acum două zile Tribunalului Bucureşti să suspende procedura de dizolvare sau lichidare a fostei firme Blue Air Transport Aerian, controlată de Nelu Iordache. Societatea, denumită în prezent Bata Sky Imobiliare SA a fost revigorată de foştii directori ai omului de afaceri. Din datele de la Tribunalul Bucureşti rezultă că, în prezent, SC Bata Sky Imobiliare este şi urmărită penal.

Cererea DNA a fost făcută în dosarul de urmărire penală 26/P/2012, dosar deschis cu mult înainte de speţa în care a fost arestat şi trimis în judecată Nelu Iordache, pentru delapidare şi fraude cu fonduri europene.

Solicitarea procurorilor vine după ce,  pe  4 decembrie,  Tribunalul Giurgiu a admis cererea companiei de deschiderea procedurii simplificată a falimentului.

În baza art.28, 107 din Legea nr.85/2006, deschide procedura simplificată a falimentului debitorului Bata Sky Imobiliare SA Adunaţii Copăceni, jud. Giurgiu. Desemnează lichidator judiciar Expert Insolvenţă SPRL – Filiala București, cu onorariu 5.000 lei plus TVA lunar și onorariu de 10% din sumele obţinute din lichidare-recuperare creanţe, sub rezerva revizuirii și cu atribuţiile prevăzute de lege. Suspendă exerciţiul acţiunilor judiciare și extrajudiciare asupra averii debitorului. Stabilește termene limită pentru declararea creanţelor la 08.01.2014, pentru întocmirea tabelului preliminar al creanţelor la 15.01.2014 și pentru întocmirea tabelului definitiv consolidat la 25.01.2014. Obligă administratorul statutar să predea lichidatorului judiciar arhiva contabilă și gestiunea averii. Dispune notificarea prezentei. Termen în ședinţă publică la 26.03.2014. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare

Tribunalul Giurgiu
decizia din 4 decembrie 2013

Potrivit  Codului de procedură penală, judecătorul, în cursul urmăririi penale,  la propunerea procurorului poate dispune, dacă există motive temeinice care justifică presupunerea rezonabilă că societatea a săvârşit o faptă penală şi pentru a asigura buna desfăşurare a anchetei, cere “suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice”.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea are  “sechestru pe părţi sociale/acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociați/acţionari, înregistrare depunere cerere de intervenţie şi transmitere dosar integral la tribunal”.

Bata Sky Imobiliare este controlată în proporţie de 89% de Romstrade, firmă implicată în dosarul penal în care a fost arestat şi trimis în judecată de procurorii DNA afaceristul Nelu Iordache, pentru prejudicerea companiei şi fraudă cu fonduri europene. Ceilalţi acţionari din Bata Sky sunt Nelu Iordache cu 9,77% şi Gheorghe Răcaru cu 1,29%, care este şi director al societăţii. Răcaru, fost director în Aviaţia Civilă, este şi el un apropiat al lui Nelu Iordache.

Surse judiciare consideră că demersul DNA are legătură cu o tentativă a oamenilor lui Nelu Iordache de a-şi acoperi „găurile negre” prin lichidarea definitivă a societăţilor.

Asta şi pentru că procurorii DNA mai au în lucru în acest moment câteva dosare penale în care sunt verificate circuitele financiare dezvoltate de Iordache prin firmele sale, circuite bănuite ca fiind manevre de spălare a unor sume de bani.

Unul din aceste dosare a fost disjuns chiar din cel în care a fost arestat şi trimis în judecată Nelu Iordache şi vizează 16 plăţi făcute de Romstrade  către Blue Air – Transport Aerian SA (actuala SC Bata Sky Imobiliare – n.r.) în valoare totală de  3.117.000 lei fiecare. „Explicaţia acestor transferuri este plată conform contract de împrumut 372/29.01.2008”, rezultă din rechizitoriul DNA.

Cu privire la aceste fapte urmează a se dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor, existând indicii cu privire la săvârşirea de către numiţii Iordache  Nelu, Rizea  Răzvan, Dragoş  Ionel Niia, Toader Florian, Dănilă Daniela  ş.a. a infracţiunilor  de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, evaziune fiscală, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani”, se arată în rechizitoriul DNA referitor la plăţile dintre Romstrade şi Blue Air Transport Aerian – actual Bata Sky Imobiliare.

Cristi Ciupercă