10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 8:27

DNA cere redeschiderea unui dosar pe numele Ecaterinei Andronescu și al lui Alexandru Athanasiu

spot_img

Procurorii DNA au solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care sunt vizați foștii ministri ai Educației Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu_SZ 1

Ancheta vizează infracțiunile de abuz în serviciu și achiziții publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educației, pentru cei doi demnitari.

Cererea DNA a fost depusă pe 22 iunie, are ca obiect “confirmare redeschidere urmărire penală (art.335. alin.4 NCPP)”, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 august. Ancheta în acest dosar ar fi fost închisă în urmă cu câțiva ani, însă, între timp, au apărut noi date.

În dosarul Microsoft, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în perioada 2003 — 2005, a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE și, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft și ar fi inițiat și avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Faptele sale au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 — 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.

De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, după ce, în perioada 2001 — 2009, ar fi pretins și primit de la firma Siveco și firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educației.