3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:07
No menu items!

DNA cere încă un mandat de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu. La Ministerul Justiției, procedura e confidențială

spot_img

Procurorii DNA Constanța au cerut, pe 25 august, un nou mandat de arestare pe numele președintelui suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, aflat în SUA să se trateze. Precedentul mandat internațional de arestare se află ”în procedură confidențială” la Ministerul Justiției.

Nicusor Constantinescu_SZ

Solicitarea DNA vine ca urmare a faptului că și dacă ar fi extrădat din SUA pentru primul mandat de arestare, Nicușor Constantinescu ar fi judecat aici DOAR pentru faptele de care este acuzat în acel mandat.

Potrivit dispozițiilor internaționale, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

comunicat DNA

În primul mandat, procurorii au reținut că Nicușor Constantinescu nu și-a îndeplinit, cu știință, atribuțiile de serviciu, în perioada 2009-2013. Astfel, el nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, faptă care a provocat vătămări ale drepturilor și intereselor legale ale Ministerului Apărării Naționale, precum și pagube acestei instituții. Propunerea de extrădare a fost emisă pe 8 august de Tribunalul București.

Mandatul internațional a fost transmis prin Interpol, dar în SUA, autoritățile au nevoie de o cerere atașată mandatului, în care Ministerul Justiției din țara care cere extrădarea, trebuie să prezinte pe larg probele incriminatoare. La cererile repetate ale jurnaliștilor, Ministerul român al Justiției nu a vrut să precizeze dacă a trimis această cerere sau nu în SUA, arătând doar că procedura este clasificată.

A doua propunere de arestare preventivă pe numele lui Nicușor Constantinescu a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța.

Marilena Nedelcu