4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 0:40
No menu items!

DNA cere avizul Camerei Deputaților pentru reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță

spot_img

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării lui Sebastian Ghiță.

Reprezentanții DNA au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Sebastian Ghiță a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiești pentru dare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; șantaj; cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Astfel, potrivit DNA, “există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian – deputat în Parlamentul României.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală”.

“Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei”, arată anchetatorii.

Mai mult – susțin procurorii – în schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, Sebastian Ghiță ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va ajuta să-și păstreze funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, l-ar fi ajutat pe magistrat să obțină funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

“Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe, în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii mai arată că, pe 22 iulie 2012, Sebastian Ghiță “a condus pe drumurile publice un autoturism marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012”. În acea zi, Ghiță i-ar fi cerut “unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova” să intervină la poliștii rutieri din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale împotriva lui, mai exact să nu-i deschisă dosar penal pentru conducere fără permis și să nu-l amendeze pentru că depășise viteza legală. “Intervenție care s-a și realizat”, notează procurorii DNA.

Drept mulțumire, “Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să-și mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova”, se mai precizează în comunicatul de presă al DNA.

Deputatului Sebastian Ghiță i s-au adus la cunoștință acuzațiile miercuri dimineață, când s-a prezentat la DNA Ploiești.

R.D.