duminică, 17 ianuarie 2021 - 5:57

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi. Silaghi: “Nu am cerut şi nu am primit bani de la Iordache; sunt nevinovat” UPDATE

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...

Whatsapp amână noile condiții de confidențialitate, dar nu renunță la ele

WhatsApp anunţă că va amâna cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie....

Ovidiu Silaghi va fi urmărit penal pentru trafic de influență

  • UPDATE

Deputatul PNL Ovidiu Silaghi declară că este nevinovat deoarece nu a cerut şi nu a primit niciodată foloase necuvenite de la omul de afaceri Nelu Iordache şi nu a influenţat şi nu a intervenit în niciun fel în privinţa executării sau ne-executării plăţilor din contractul Arad-Nădlac.

“Nu am influenţat şi nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad-Nădlac deţinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut şi nu am primit niciodată foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpuşii săi, în niciun scop, şi nu am intervenit în executarea sau ne-executarea plăţilor din acest contract sau oricare altul”, afirmă Silaghi, într-un comunicat de presă remis luni.

El adaugă că este convins că, în timp, se va dovedi că este “întrutotul nevinovat şi că aceasta a fost o manevră politică a lui Traian Băsescu”.

De asemenea, Ovidiu Silaghi arată că referatul DNA privind sesizarea Camerei Deputaţilor în vederea avizului necesar urmăririi sale penale pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă “se bazează pe o denunţare a unui individ care, în încercarea de a-şi salva situaţia, aruncă vinovaţii pe alte persoane”.

“În acest context, nu pot să nu remarc coincidenţa apariţiei acestui referat, precum şi invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, în preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de către preşedintele Traian Băsescu în propusa calitate de ministru al Transporturilor. De asemenea, nu pot să nu observ faptul că acest referat a apărut după ce încercarea ANI de a mă declara incompatibil a eşuat”, afirmă deputatul liberal.

El susţine că DNA i-a oferit preşedintelui Băsescu “motivul perfect” pentru a nu-l numi în funcţia de ministru al transporturilor.

“Tot în seria coincidenţelor se încadrează şi discursul preşedintelui Traian Băsescu din 22 iulie 2013 în care explică faptul că nu doreşte să mă numească la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar că în acel discurs nu găsise încă motivul pentru a nu mă numi, iar acum DNA i-a oferit «motivul perfect». Situaţia este asemănătoare cu alte cazuri similare din trecut (Atanasiu, Păcuraru şi altii)”, susţine Silaghi.

El precizează că şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru şi va cere PNL să facă o nouă nominalizare pentru a nu prelungi situaţia de interimat de la minister şi pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului şi Guvernului.

  • UPDATE

Parchetul General a transmis, luni seara, Camerei Deputaților, cererea procurorilor DNA privind avizarea începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, luni, că solicitarea procurorului general privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al transporturilor ar putea fi discutată la începutul săptămânii viitoare în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

“Înţeleg că această cerere a fost transmisă, astăzi, Camerei Deputaţilor. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor este cel care repartizează Comisiei juridice solicitarea Procurorului general. Comisia juridică a Camerei este convocată, oricum, să lucreze în ultima săptămână a lunii august şi cred că solicitarea va fi discutată săptămâna viitoare în comisie, la şedinţă urmând să fie invitat şi deputatul Ovidiu Silaghi”, a precizat Florin Iordache, membru al Comisiei juridice a Camerei, citat de Mediafax.

Potrivit lui Iordache, după ce solicitarea Procurorului General va fi discutată în Comisia juridică, raportul comisiei va fi trimis Biroului Permanent al Camerei care urmează să convoace plenul acestui for legislativ pentru a se pronunţa.

“Sunt două variante: ori se convoacă plenul Camerei în sesiune extraordinară, pentru a se pronunţa, ori raportul Comisiei va fi discutat pe 1 septembrie, când începe noua sesiune parlamentară”, a adăugat Florin Iordache.

DNA cere avizarea începerii urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi. Din referatul întocmit de procurori au rezultat că există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (CNADNR) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Totodată, Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Ovidiu Silaghi este așteptat, miercuri, la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință învinuirile.

Avertizare de polei pe Autostrada A3. Deja s-au produs trei accidente

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române îi avertizează pe șoferi că pe autostrada A3 București – Ploiești sunt porțiuni acoperite cu polei,...

Avertizare pentru românii care călătoresc în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor...

OMS, împotriva certificatelor de imunitate și a eliminării restricțiilor la călătorii internaționale

Organizația Mondială a Sănătății nu sfătuiește guvernele să ceară dovezi ale vaccinării sau imunității Covid ca o condiție pentru călătoriile internaționale, invocând „aspecte critice...

Priorități la vaccinare: Persoanele cu handicap și oamenii străzii, cuprinși în etapa a doua a campaniei

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID,...

STS anunță că plaforma dedicată vaccinării funcționează

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă şi poate fi accesată la nivel naţional în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,...