30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:11
No menu items!

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Cristian David

spot_img

La doar o oră după ce a anunțat că susține demersul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a continua activitatea Uniunii Social Liberale, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, într-un comunicat de presă, că cere președintelui României, Traian Băsescu, aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Cristian David, senator și, până miercuri, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Concret, DNA a anunţat, marţi, că a transmis Parchetului General cererea pentru a sesiza Preşedinţia în sensul avizării începerii urmăririi penale împotriva lui Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii.

Procurorii anticorupţie susţin că „au indicii rezonabile, potrivit cărora, pentru a justifica în declaraţia de avere depusă la data de 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, numitul David Cristian a consemnat în fals, la rubrica venituri din alte surse primirea a 60.000 euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa”.

Procurorii mai arată  că, pentru ca la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi, la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi „restituit” împrumutul, se mai precizează în comunicatul DNA.

Probele administrate în cauză, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare cumpărare aparent, au relevat că numitul David Cristian a fost profund preocupat de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere. Solicitarea intră sub incidenţa art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

Maia Constantin