11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:14

DNA cere arestarea ministrului finanțelor Darius Vâlcov

spot_img

Ministrul demisionar al finanțelor este acuzat de trafic de influență și de o mită de peste 2 milioane de euro

Valcov Darius

Procurorii DNA cer arestarea ministrului demisionar al finanțelor, Darius Vâlcov. În acest sens, Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general Tiberiu Nițu referatul de începere a urmăririi penale, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, sub acuzația de trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea vreme, primarul municipiului Slatina, căruia i-a cerut să influențeze factorii de decizie din cadrul primăriei în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul acestui ajutor, administratorul urma să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate.

Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au eliminat în mod abuziv din caietul de sarcini, la îndemnul lui Darius Vâlcov, condițiile de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Administratorul societății și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise fostului primar în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, de fiecare dată când Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.
Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov.
În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar al Slatinei, Minel Prina, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, și el inculpat în dosar, care, știind de înțelegerea dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Petre-Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Andrei Tudor