17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:04

DNA cere arestarea în lipsă a fostului deputat fugar Marko Attila

spot_img

Dacă mandatul de arestare va fi emis, fostul parlamentar poate fi dat în urmărire internațională

attila marko

Procurorii DNA cer arestarea fostului deputat fugar Marko Attila. În acest sens a fost formulată o cerere pentru emiterea unui mandat de arestare în lipsă pentru o perioadă de 30 de zile. Fostul deputatul UDMR este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, faptă comisă în vremea când era membru în Comisia de Despăgubiri a ANRP.

La 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alte șapte persoane, care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum și patru experți evaluatori autorizaţi.

Potrivit rechizitoriului, „prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei) (vezi comunicat 696/VIII/3 din 9 aprilie 2015). Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că inculpatul MARKO ATTILA-GABOR s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat”.

La 26 martie, procurorii au solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului, iar, la 22 aprilie, Camera Deputaţilor a anunțat DNA că Marko Attila și-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015.

DNA precizează că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfăşurat în prezenţa apărătorilor aleşi ai lui Marko Attila, participarea la această activitate permiţându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare.

Dacă mandatul de arestare va fi emis, fostul deputat va fi dat în urmărire internațională.

Andrei Tudor