3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 2:45
No menu items!

DNA cere arestarea deputatului UDMR Attila Marko, în dosarul ANRP

spot_img

Procurorul șef al DNA a transmis actele necesare Camerei Deputaților, pentru încuviințarea reținerii și arestării lui Attila Marko, fost vicepreședinte ANRP

attila marko

Deputatul MARKO ATTILA-GABOR este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii spun că Attila Marko, alături de Alina Bica, Bogdan Dragoş , Alexandru Lăcrămioara și Diacomatu Sergiu Ionuț, dar şi alte persoane, au aprobat, ca membri ai Comisiei de Despăgubiri a ANRP, raportul de evaluare corespunzător dosarului lui Gheorghe Stelian.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

comunicat DNA

Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa precedentă, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Anchetatorii susțin că prejudiciul adus statului este de 263.327.559 lei, echivalentul a peste 62 de milioane de euro.

DNA adaugă că actualul deputat, fost vicepreședinte ANRP, Attila Marko trebuie reținut și arestat deoarece este vorba de săvârșirea unei fapte grave de corupție.

Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia. Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copie a dosarului de urmărire penală.

comunicat DNA

În aceeaşi cauză, procurorii au făcut formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de Alina Bica, procurorul șef DIICOT, Dragoș Bogdan, fost vicepreeșdinte ANRP și Lăcrămioara Alexandru, fost membru al Comisiei de Despăgubiri ANRP. De asemenea, Înalta Curte va lua în discuție cererea de arestare pentru Emil Nuțiu, expert evaluator al terenului pentru care s-a acordat despăgubirea.