22.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 4:18
No menu items!

DNA anchetează derularea unor contracte la Poșta Română DOCUMENT

spot_img

Corpul de control al prim-ministrului sesizează Direcția Națională Anticorupție în urma constatării mai multor nereguli privind încheierea și executarea a trei contracte la Compania Naţională Poşta Română.

În cazul unuia dintre contracte, s-a constatat că, prin invocarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului în scopul justificării încheierii contractului de asociere în participatiune şi prin schimbarea naturii contractului, Poşta Romană a creat companiei Smart Telecom Solutions S.R.L. un avantaj de peste 6 milioane de lei (6.296.899 ron), care reprezintă pagubă adusă patrimoniului Companiei Poşta Română. Pe de altă parte, Poşta Română a creat condiţiile prin care Smart Telecom Solutions să obţină despăgubiri, deşi această societate se afla în culpă în legatuara cu executarea obligaţiilor contractuale. Poşta Romană a fost obligată prin sentința Curţii de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie să plătească daune-interese compensatorii de peste 4.500.000 euro.

În cazul altui contract, a fost obţinut un avantaj patrimonial de către G4S Solutions SRL în valoarea toatala de peste 423 milioane lei. Acest lucru s-a întâmplat după ce au fost încheiate acte adiţionale fără aplicarea procedurilor de achiziţie publică, în care au fost majorate durata şi valoarea contractului iniţial, generându-se o situaţie economică dificilă pentru companie, din cauza stabilirii unui număr minim de kilometri pe care urma să se facă transportul de valori şi care trebuia să fie plătit chiar dacă această distanţă nu era în fapt parcursă.

CITEȘTE AICI SINTEZA RAPORTULUI

Corpul de control precizează că există indicii privind posibile fapte de natură penală, însă raportul nu constiutie un act administrativ în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, ci un act de informare şi de sesizare a organelor de urmărire penală.

Andrei Tudor

Foto cronicaromana.ro