0 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 9:55
No menu items!

DNA a mai pierdut un politician acuzat de trafic de influență. Liberalul Mugur Cozmanciuc, achitat pe motiv că fapta nu există

spot_img

Deputatul liberal Mugurel Cozmanciuc a fost achitat, pe fond, de magistrații de la Înalta Curte într-un dosar al procurorilor anticorupție care l-au acuzat de trafic de influență. Mai exact, parlamentarul PNL a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut 500.000 lei pentru a interveni să pună directorul general de la Apele Române. Judecătorii au stabilit în decizia de luni că fapta nu există.

Deputatul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi cerut de la un om de afaceri suma de 500.000 lei pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului, în vederea numirii unei persoane în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

În acelaşi dosar, au mai fost achitaţi și ceilalți inculpați Vlad Marcoci, fost deputat PSD şi fost director la Administraţia Bazinală de Apă Siret şi omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, ambii trimişi în judecată pentru cumpărare, respectiv instigare la cumpărare de influenţă.

DNA a stabilit, prin rechizitoriul întocmit în februarie 2021, că omul de afaceri „avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate”. 

„În luna noiembrie 2019, între Marcoci Vlad și Cozmanciuc Corneliu Mugurel au avut loc mai multe întâlniri, în cursul cărora Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a promis lui Marcoci Vlad că îl va numi pe (…) pretinzând pentru acest demers suma de 500.000 de lei. În data de 25.11.2019, omul de afaceri a retras din conturile firmelor pe care le controlează suma de 200.000 de lei pe care i-a dat-o lui (…); având asupra sa această sumă, acesta s-a deplasat în Bacău, unde s-a întâlnit cu Marcoci Vlad și i-a remis banii. În ziua de 26.11.2019, Marcoci Vlad, având asupra sa suma de 200.000 de lei, s-a deplasat la București, unde s-a întâlnit cu (…), fără a se putea însă stabili dacă i-a predat banii pentru a fi dați lui Cozmanciuc Corneliu Mugurel”, se mai arata în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

Motivul invocat de judecătorii ÎCCJ la decizia de achitare a celor trei este că „fapta nu există”. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

M. Nedelcu