21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:31
No menu items!

DNA a făcut mai puține dosare, în 2020, ca în 2019. Șeful instituției, Crin Bologa, se plânge de buget și de lipsa de procurori

spot_img

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut anul trecut 6.180 de cauze, mai puţine decât în 2019, șeful instituției declarând joi, la bilanţul DNA, şcă trendul descendent se datorează și pandemiei, dar și pierderilor de competență, precum și constrângerilor bugetare.

Șeful DNA, Crin Bologa, a ținut să sublinieze că în ciuda numărului mai mic de dosare, „rezultatele au fost remarcabile, cu creşteri la majoritatea indicatorilor”. 

”Au fost finalizate anchete în cauze importante, în sectorul educaţiei, sănătate, dar şi fapte săvârşite în legătură cu pandemia”, a explicat Crin Bologa.

Astfel, au fost finalizate 105 dosare doar pe pandemie, iar alte 75 sunt în lucru.

Conform lui Bologa, în 2020, DNA a înregistrat 306 cauze trimise în judecată, acesta fiind cel mai bun procent de trimitere în judecată.

Bologa a anunţat că instituţia funcţionează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal.El a adăugat că a solicitat prin procedură de urgenţă modificări legislative care să permite recrutatea de personal la DNA, mai ales de procurori, recrutarea de personal cu o vechime mai redusă decât cea impusă în perioada 2017 – 2020.