4.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 23:12
No menu items!

DNA a aterizat la Autoritatea Aeronautică Civilă, condusă de un fost steward

spot_img

Petrescu Armand (2)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins, luni, la sediul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), de unde au ridicat documente referitoare la activitatea instituției conduse de Armand Petrescu, un fost steward. Surse autorizate din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au declarat că procurorii DNA au cerut documente privind certificarea firmelor lui Nelu Iordache în mandatele foștilor directori ai AACR, Florea Geică și Adrian Preda.

„Procurorii DNA au stat până spre seară la sediul Autorității Aeronautice. Surorile Andreea și Loredana Frăsie, angajate ale AACR în mandatul fostului director Florea Geică, au depus plângere penală împotriva anumitor directori din cadrul AACR pentru că nu au pus în aplicare anumite sentințe judecătorești privind repunerea în funcție și recuperarea unor anumite sume referitoe la diferența salarială pentru postul de director și cel de inspector ocupat în prezent, aferentă celor aproape patru ani de la retrogradare. Judecătorii nau cerut anumite cercetări suplimentare. Cel mai probabil, procurorii DNA au cerut documente referitor la certificarea firmelor administrate de Nelu Iordache. Foşti directori ai Autorității Aeronautice ar fi cerut angajaților care verificau aeronavele companiilor de aviație patronate de Nelu Iordache să nu consemneze anumite deficienţe. În schimbul acestor facilități, Nelu Iordache le-ar fi asigurat directorilor anumite facilițtăți finaciare de zeci de mii de euro, cursuri de pregătire ca piloți pentru diverse aeronave”, ne-au explicat sursele citate.

Conflicte de interese

Potrivit acelorași surse, aproape toți membrii Consiliului de Administrație se află în conflict de interese. Cătălin Prunariu, fiul lui Dumitru Prunariu, este pilot la TAROM, membru în CA al Autorității Aeronautice și pilot acrobat. Armand Petrescu a fost numit director al AACR în luna aprilie a acestui an. De asemenea, din luna octombrie 2012, Armand Petrescu ocupă și postul de director al Aeroportului Băneasa, ceea ce-l pune într-o situație flagrantă de conflict de interese. În plus, el încasează, în aceste condiții, salarii și de la AACR, și de la Aeroportul Băneasa.

Pe de altă parte, fostul pilot Adrian Iovan, încearcă să obțină o funcție de consilier în cadrul AACR, post remunerat cu un salariu gras.

Directorul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), Armand Petrescu, după ce PSD a preluat puterea. De altfel, Armand Petrescu este membru în Consiliul Național al PSD și vicepreședinte al Departamentului de Infrastructură și Transport. Social-democrații au mai avut o tentativă de numire a lui Petrescu la șefia AACR, în 2009, dar ministrul transporturilor de atunci, Radu Berceanu, s-a opus.

Legături vechi cu PSD

Experiența sa în domeniul aviației are la bază meseria de… steward, adică însoțitor de zbor, cel care servește pasagerii sau echipajul. El a fost angajat în această poziție din 1994 până în anul 2000, când brusc devine director de calitate în cadrul unei companii private de aviație, iar, după un an, expert în cadrul Inspectoratului Aviației Civile. Din acest moment, Armand Petrescu urcă fulminant în carieră la funcția de pilot/copilot, ajungând în cadrul companiei naționale TAROM. Ascensiunea sa se poate datora relației strânse cu PSD (PDSR) a tatălui său, prieten vechi cu Ion Iliescu.

Alexandru Maghiar