13.3 C
București
miercuri, 14 aprilie 2021 - 4:04

Dmitri Medvedev: SUA se îndreaptă spre un război rece cu Rusia

Premierul rus susține că președintele SUA, Barack Obama, nu a dat dovadă de suficient tact politic în soluționarea crizei apărute în relațiile cu Rusia

Dmitri Medvedev

Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că președintele SUA, Barack Obama, nu a dat dovadă de suficient tact politic în procesul de soluționare a crizei apărute în relațiile cu Rusia și astfel a anulat realizările obținute în urma “resetării” relațiilor în anii precedenți.

Politica actuală a SUA se îndreaptă spre al doilea “război rece” cu Rusia, a spus Medvedev, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg, citat de ITAR-TASS și RIA Novosti.

Da, eu cred că președintele Obama putea să manifeste mai mult tact politic în discutarea acestor probleme și o serie de decizii care au fost luate de SUA m-au dezamăgit. (…)Acordurile pe care le-am convenit au fost utile. De aceea îmi parte foarte rău că tot ceea ce am făcut împreună cu el atunci și a dat rezultate a fost redus practic la zero prin aceste decizii (sancțiuni – n.r.).

Dmitri Medvedev

premier, Rusia

În timpul mandatului său la Kremlin (2008-2012), Dmitri Medvedev a pus bazele “resetării” relațiilor ruso-americane, iar în 2010, la Praga, a semnat cu președintele american Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive (START 2) în 2010, la Praga.

În opinia lui Medvedev, actuala administrație de la Washington merge pe o traiectorie de blocaj și va duce relațiile bilaterale la un nou “război rece”. “De fapt, noi ne îndreptăm încet, dar sigur spre al doilea război rece“, a susținut șeful guvernului rus.

Arta politicii este de a adopta “măsuri maximum reținute, precise, subțiri și inteligente”, ceea ce o lungă perioadă de timp i-a reușit lui Barack Obama, a mai spus Medvedev. El a adăugat că modul în care procedează în prezent administrația de la Washington demonstrează că SUA și-au epuizat resursele în acest sens și acest lucru face rău chiar Statelor Unite.

Medvedev, despre sancțiunile impuse Rusiei: “O cale fără perspectivă”

Referitor la sancțiuni, prim-ministrul rus a afirmat că acestea reprezintă o cale fără perspectivă.

Noi nu suntem adepți ai sancțiunilor, de aceea nici nu prea le comentăm și nici nu răspundem prea vocal la ele, deși am putea face ceva neplăcut împotriva țărilor care le impun. Este rău pentru relațiile economice internaționale, pentru relațiile noastre cu Europa și SUA.

Dmitri Medvedev

premier, Rusia

Premierul rus a subliniat că sancțiunile în sine nu au avut deocamdată “niciun efect semnificativ” asupra Rusiei.

Admițând că unele restricții ar putea să fie destul de dureroase, Dmitri Medvedev a afirmat că nu are îndoieli că Rusia va rezista oricăror sancțiuni. El a refuzat să comenteze posibilele reacții ale Federației Ruse cu privire la introducerea noului set de sancțiuni occidentale, spunând doar că Moscova “va avea cu siguranță un plan de acțiune, în funcție de modul în care va evolua situația“.

Situația tensionată din Ucraina care se confruntă cu tensiuni separatiste în sud-est, despre care se crede că sunt instigate de Moscova după ce în luna martie aceasta a anexat Crimeea, a generat cea mai gravă criză dintre Rusia și Occident de la încheierea “războiului rece”.

R.D.