12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:44

Dmitri Medvedev se deplasează în Crimeea. Reacția Kievului – UPDATE

Sublinierea autorității Moscovei asupra Crimeei, scopul deplasării primului ministru rus

Dmitri Medvedev

Primul ministru rus Dmitri Medvedev se deplasează în Crimeea duminică pentru a sublinia autoritatea Moscovei asupra peninsulei anexate în martie, în timp ce ucrainenii votează pentru a-și alege noul președinte, relatează AFP.

În cursul vizitei sale de două zile, premierul Medvedev se va duce duminică la Biroul de imigrare din orașul Sevastopol, unde rezidenților locali li se vor elibera pașapoarte rusești, a indicat serviciul său de presă într-un comunicat.

Luni, șeful guvernului rus va vizita tabăra Artek, celebru centru de vacanță pentru copii la malul Mării Negre, deschis în 1925 în epoca sovietică, care a primit mii de tineri sovietici și străini.

Tabăra, care se întinde pe 208 hectare, s-a deteriorat și autoritățile ruse intenționează să o reabiliteze, acesta fiind unul dintre numeroasele proiecte de investiții anunțate pentru regiune după anexare.

“Vizita premierului rus în Crimeea ocupată, efectuată exact în ziua scrutinului prezidenţial din Ucraina, este o provocare deliberată care are scopul destabilizării situaţiei în Ucraina”, a reacţionat Ministerul ucrainean de Externe.

“Vizita intră în contradicţie cu dorinţa exprimată de preşedintele Vladimir Putin, privind derularea în mod calm a alegerilor din Ucraina”, adaugă diplomaţia de la Kiev.

Medvedev a mai fost în Crimeea la sfârșitul lunii martie, efectuând prima vizită a unui lider rus de rang înalt după alipirea peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a asistat la celebrarea Zilei Victoriei, în 9 mai, în regiune, afirmând că revenirea Crimeii sub autoritatea Rusiei restabilește un adevăr istoric.

C.A.