16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 12:51

Discuții intense între statele UE privind certificatul european pentru călătorii. S-a stabilit data când va fi gata

În dorința de a redeschide turismul și a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene, toate statele membre au agreat, miercuri, să lanseze așa numitul “certificat verde” în această vară. Decizia urmează să fie negociată în detaliu luna viitoare cu deputații europeni, astfel încât până în luna iunie să fie deja gata cadrul pentru acest document, relatează Reuters.

Certificatul european ar permite celor vaccinați, celor care au trecut prin boală sau celor care prezintă un test negativ de COVID să călătorească mai ușor în țările membre UE, unde turismul a fost grav afectat de pandemie din caza restricțiilor.

Negocierile finale între eurodeputați, ambasadorii UE și Comisia Europeană vor începe în luna mai.

Cerificatul verde va avea valabilitate 12 luni

Cele 27 de state ale blocului comunitar au căzut de acord ca durata certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE să fie de un an.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” – care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie – să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Dar statele membre au refuzat să depindă de un organism din afara UE, așa că au modificat această dispoziţie. Textul prevede acum ca reglementarea să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade, scrie AFP, preluată de Agerpres.