4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:53
No menu items!

Discuţiile pe tema unui armistiţiu în Ucraina au început la Minsk. UPDATE – Armistițiul a fost semnat

spot_img

Discuțiile au loc în cadrul “grupului de contact”care reuneşte Rusia, Ucraina, separatiştii şi OSCE

ucraina

> UPDATE

Separatiștii proruși anunță că în urma discuțiilor de la Minsk s-a ajuns la un acord pentru încetarea focului în estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Donetsk a declarat că acordul a fost semnat, urmând să se stabilească detaliile planului de pace.

Discuţiile privind un armistiţiu în Ucraina au început la Minsk, în cadrul “grupului de contact”care reuneşte Rusia, Ucraina, separatiştii şi OSCE, a anunţat vineri un oficial belarus de rang înalt, citat de AFP.

Această reuniune a “grupului de contact” este cea mai recentă tentativă de a încheia un armistiţiu în estul Ucrainei, după cinci luni de confruntări violente.

Vom discuta despre un armistiţiu şi ce trebuie pentru a fi încheiat”, a anunţat cu puţin înainte de debutul reuniunii fostul preşedinte Leonid Kucima, care reprezintă Ucraina. “Am venit aici pentru pace“, a adăugat el.

Sper că vor ajunge la un acord“, a declarat la rândul său ambasadorul Rusiei la Minsk, Aleksandr Surikov.

Reprezentantul Rusiei, Mihail Zurabov, a precizat că speră că anumite documente vor fi semnate în cursul reuniunii, fără a oferi mai multe detalii.

Separatiştii proruşi sunt reprezentaţi de “premierul” Republicii populare autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, şi de omologul său din “Republica Lugansk”, Igor Plotniskii.

În momentul în care se deschideau negocierile de la Minsk, luptele violente continuau în zona portului strategic Mariupol, din sudul Ucrainei.

D.M.