luni, 25 ianuarie 2021 - 2:53

Discrepanțe majore între campaniile de vaccinare anti-COVID la nivel mondial

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Deși așteptat cu multă nerăbdare, crearea vaccinului anti-COVID într-un timp poate prea scurt provoacă controverse și oarecare discrepanțe între campaniile derulate în țările care l-au cumpărat.

Deși au început un proces intens de imunizare împotriva COVID-19, țările, în special cele europene, tratează diferit procesul de vaccinare. Israelul și Marea Britanie sunt țările care au administrat cele mai multe doze de vaccin până în prezent, în timp ce Franța și Olanda sunt printre cele mai lente țări. Euronews aruncă o privire asupra datelor, scrie G4Media.

Marea Britanie

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a autorizat utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNtech. Vaccinarea a început pe 8 decembrie. Până la 1 ianuarie 2021, au fost administrate mai mult de un milion de doze de vaccin, potrivit secretarului pentru sănătate Matt Hancock.

Ritmul vaccinării este de așteptat să se accelereze rapid deoarece un al doilea vaccin – de la AstraZeneca și Universitatea Oxford – începe să fie lansat. Aproximativ 530.000 de doze sunt programate să fie administrate în prima săptămână. Vaccinul Oxford este mai ieftin și mai ușor de utilizat, deoarece poate fi depozitat și transportat în condiții normale de refrigerare. Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -70 ° C.

Israel

Aproape 1,1 milioane de israelieni primiseră, până la 3 ianuarie, prima doză de vaccin Pfizer / BioNtech, potrivit ministrului sănătății Yuri Elderstein. Aceasta înseamnă că un procent de 12% din populația țării, de 8,9 milioane, a primit prima doză.

„Aceasta este o realizare extraordinară datorită personalului nostru medical. Datorită dumneavoastră, suntem primii din lume în administrarea vaccinului”, a scris Elderstein pe Twitter.

Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinul Pfizer / BioNTech pe 21 decembrie, cu lansarea coordonată de Comisia Europeană. Bruxelles-ul a încheiat acorduri de cumpărare în avans cu mai multe companii și a asigurat suficiente doze pentru a vaccina populația de 450 de milioane a blocului. Prima livrare a vaccinului către statele membre a fost efectuată pe 26 decembrie. Fiecare stat membru va primi doze în funcție de mărimea populației. EMA este de așteptat să autorizeze utilizarea vaccinului Moderna pe 6 ianuarie.

Până în prezent, Danemarca are cea mai mare rată de vaccinare dintre statele membre ale UE. Peste 45.800 din cei 5,8 milioane de locuitori ai țării primiseră vaccinul până pe 2 ianuarie, înregistrând o rată de vaccinare la 100 de persoane de 0,78.

Dar, în termeni absoluți, Germania a distribuit cele mai multe doze de vaccin. Peste 188.500 fuseseră administrate până la 1 ianuarie, potrivit Institutului Robert Koch. Rata de vaccinare a țării este în prezent de 0,23.

Croația și Portugalia vin cu rate de 0,19 și, respectiv, 0,16.

Sunt urmate de Italia și Polonia, care au în prezent rate de aproximativ 0,13 doze de vaccinare la 100 de locuitori.

Italia, cea mai afectată țară din Europa, cu aproape 75.000 de decese atribuite COVID-19, a vaccinat până acum peste 79.000 de persoane.

Austria, Bulgaria și România au o rată de vaccinare similară – 0,07 doze la 100 de locuitori. În termeni absoluți, Bucureștiul a administrat 13.200 de doze, Viena 6.000 și Sofia 4.739.

Estonia a vaccinat puțin sub 2.500 de persoane, oferindu-i o rată de vaccinare de 0,2, mai mare decât cifra de 0,03 din Grecia și Finlanda. Atena și Helsinki au administrat fiecare 3.001 și respectiv 1.767 de doze de vaccin.

Guvernul Franței a fost criticat pentru ritmul lent de vaccinare, doar 352 din 67 de milioane de persoane din țară primind prima doză până pe 31 decembrie. Autoritățile au promis că vor accelera ritmul și au început sâmbătă vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârsta peste 50 de ani – cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial.

Olanda își va începe campania de vaccinare abia pe 8 ianuarie.

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...