1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 13:48
No menu items!

Directorul SRI, George Maior: SRI și SIE ar trebui să fuzioneze

spot_img

Șeful contrainformațiilor românești este de părere că acest lucru ar spori eficiența activității de intelligence

Maior_George_SZ

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, la Târgul Gaudeamus, unde şi-a lansat două cărţi pe teme legate de intelligence, că SRI şi SIE trebuie să coopereze mai mult, arătând că, într-o ţară ca România, o unificare, o fuziune între cele două structuri de informații ar fi cel mai bun model.

Maior a afirmat că pentru a avea un sistem informaţional eficient în secolul 21 SIE şi SRI trebuie să coopereze mai mult şi părerea sa este că o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model.

Pentru a avea un sistem de informaţii eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună şi cred că cele două servicii de informaţii, SIE şi SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienţi decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor

George Maior
directorul SRI

El a adăugat că astăzi riscurile şi ameninţările la adresa securităţii unui stat în interior şi exterior se intercorelează şi numai împreună se poate asigura această securitate. “Pentru că astăzi mai mult ca niciodată riscurile, ameninţările la adresa securităţii unui stat, a stabilităţii unui stat şi în interior şi în exterior se intercorelează, dezvoltă o dinamică şi o viteză rapidă şi numai împreună putem să asigurăm securitatea acestui stat într-un context extrem de complex”, a mai spus Maior.

Directorul SRI a menţionat situaţia „geopolitică agresivă” la adresa graniţelor de est ale României: ce se întâmplă în Rusia, problema Ucrainei, viitoarele alegeri în Moldova, dar şi statul islamic „în care fiecare persoană rău voitoare înseamnă ideologii extreme doresc să distrugă un mod de viaţă”.

„Iată de aceea putem fi şi mai eficienţi în încercarea de a înţelege aceste fenomene pentru a le contracara astfel încât să avem o ţară stabilă şi securitate pentru cetăţeni şi instituţii”, a adăugat George Maior.