9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 7:33

Directorul OMS cere amânarea administrării celei de-a treia doze de vaccin

spot_img

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut o amânare de două luni a administrării dozelor de rapel anti-COVID, la doar câteva zile după ce mai multe ţări, inclusiv SUA, au confirmat că intenţionează să ofere o a treia doză de vaccin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că este „dezamăgit” că ţările au încercat să îşi vaccineze întreaga populaţie în detrimentul persoanelor vulnerabile din alte ţări şi a pus sub semnul întrebării eficacitatea dozelor de rapel.

“Există o dezbatere şi nu există un consens cu privire la eficienţa unei a treia doze”, a spus Tedros.

Tedros a mai precizat că ţările care controlează mijloacele de producere a vaccinurilor – în special ţările G20 – ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că vaccinurile sunt accesibile în întreaga lume.

Din cele 4,8 miliarde de doze administrate la nivel global, 75% au fost adiministrate în 12 ţări.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să înceapă în România la începutul lunii octombrie. Cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca ar putea face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical și persoanele din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili și cei din alte categorii.

                                                                                                                   Adina Silav