4 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 19:14
No menu items!

Directorul general al APIA, Dorel Benu, suspendat din funcție

spot_img

Șeful interimar al APIA va fi Mihai Puțintei, director general al Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din cadrul MADR

gh benu

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, l-a suspendat, vineri, din funcție, pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Dorel Benu, în urma hotărârii instanței judecătorești privind arestarea la domiciliu a acestuia. Director general interimar al APIA va fi Mihai Puțintei, director general al Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din cadrul MADR.

Potrivit unui comunicat al MADR, decizia ministrului a fost luată în baza prevederilor articolului 94, pct.1, lit. f din Legea 188/ 1999 privind statutul funcționarilor publici.

Pentru asigurarea unei coordonări a APIA, ministrul Agriculturii l-a desemnat în calitate de director general interimar pe domnul Mihai Puțintei, în prezent director general al Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Totodată, la nivelul APIA, se află în desfășurare controale dispuse de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru identificarea și corectarea disfuncționalităților și pentru a asigura Comisia Europeană și beneficiarii plăților europene și de la bugetul de stat că activitatea APIA se va desfășura în conformitate cu legislația națională și europeană.

MADR
comunicat de presă

Dorel Benu, suspectat în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, a fost reţinut, miercuri noapte, de către procurorii DNA Suceava.

El a fost prezentat, joi, Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa nu s-a pronunţat asupra cererii procurorilor până la ora 22.40, când a expirat ordonanţa de reţinere, astfel că Dorel Benu a fost eliberat.

Potrivit DNA, Benu este cercetat pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, iar prin ea întregii instituţii APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

D.M.