Directorul Companiei Aeroporturi București a demisionat. Cine este Dan Dumitru Baciu

Directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Dan-Dumitru Baciu, a demisionat, a transmis Antena 3.

“Şi-a depus demisia la Consiliul de Administraţie al companiei”, au menţionat și surse citate de Agerpres. 

Cauzele demisiei nu se cunosc, însă, săptămâna trecută, ministrul transporturilor, Lucian Şova, a declarat la audierile care au avut loc în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, că până la sfârşitul anului Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) ar putea avea un nou director general şi un nou Consiliu de Administraţie “mai apte decât cele de astăzi”, după ce au fost demarate procedurile de selecţie conform prevederilor OUG 109 privind guvernanţa corporativă.

“Sunt deschise proceduri de selecţie conform prevederilor OUG 109. Sunt sigur că vom avea consultanţă de bună calitate care va identifica un manager, cât şi un Consiliu de Administraţie, mai apt decât managerul de astăzi în a conduce, practic, cea mai profitabilă companie care este în portofoliul Ministerului Transporturilor şi care din perspectivă managerială mai are multe de făcut. Adaug la acest aspect faptul că, dincolo de marile proiecte şi paşii care au fost înregistraţi apropo de HG de aprobare a indicatorilor tehnico-economici privind noul terminal de dezvoltare strategică a aeroportului, nu au fost în stare să managerieze şi să găsească soluţii de management al fluxurilor de acces în parcare, iar starea de curăţenie este încă mult sub aşteptări. De asemenea, modul în care se procesează bagajele este absolut lamentabil şi, pentru a găsi soluţii de avarie, vă informez că un consilier personal pe care îl am pe Cabinet – o zi da şi una nu – este în aeroport şi monitorizează aceste aspecte. Procedura de selecţie pe 109 nu va dura mai mult de sfârşitul acestui an. Îmi exprim speranţa că vom identifica un manager care să ştie să pună în valoare resursa financiară şi oportunitatea de piaţă pe care Aeroportul Henri Coandă o are”, a explicat în comisie ministrul transporturilor. 

Dan-Dumitru Baciu – a preluat conducerea CNAB pe 12 februarie 2018, când Consiliul de Administraţie al companiei l-a desemnat în funcţia de director general, cu un mandat de 4 luni.

În cadrul CNAB, Dan Baciu – soțul Soranei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în Guvernul Cioloș – a mai ocupat, începând cu anul 2013, atât funcţia de director financiar, cât şi pe cea de consilier al directorului general al Companiei Aeroporturi București. 

În februarie anul acesta, Corpul de control al premierului a anunțat că a descoperit o serie de nereguli grave la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, printre care lipsa investițiilor, falsuri în înscrisuri și remunerări ilegale.

Controlul a avut loc la sediul CNAB din Otopeni, iar perioada verificată a fost 1 ianuarie 2013 (acoperind inclusiv mandatu de director financiar al lui Dan Baciu – n.r.) – 15 octombrie 2017, potrivit documentelor publicate. Raportul a fost finalizat in 20 octombrie 2017.

R.D.

foto: wall-street.ro

NICIUN COMENTARIU