30.8 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 13:50
No menu items!

Directorul CIA: „Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”

spot_img

Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe a doua fază a războiului său din Ucraina și crede că „dublarea” conflictului militar este în continuare cea mai bună cale pe care o are de urmat, scrie Reuters.

Șeful CIA a făcut declarații la o conferință găzduită de Financial Times, la Washington.

„El se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”, a spus Burns despre Putin.

„Cred că el este convins în acest moment că dublarea încă îi va permite să facă progrese”.

Această mentalitate, a spus Burns, este cea care face ca cea de-a doua fază a ofensivei să fie cel puțin la fel de riscantă – și poate chiar mai riscantă – decât prima fază a conflictului.

„Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană – nu știu dacă a fost încă zdruncinată”, a adăugat el. „Așa că miza este destul de mare”.

Burns și-a justificat acest punct de vedere prin observațiile pe care le-a făcut asupra lui Putin în ultimii ani.

„Ceea ce am văzut, în special în ultimul deceniu, este că el, într-un fel, fierbe într-o combinație foarte combustibilă de nemulțumiri, ambiție și nesiguranță, toate acestea împachetate împreună”, a spus el.

Burns a mai spus că riscul ca războiul să degenereze într-un conflict nuclear nu ar trebui subestimat în timpul celei de-a doua faze, chiar dacă comunitatea de informații a SUA nu vede „dovezi practice în acest moment că Rusia ar plănui desfășurarea … de arme nucleare tactice”.

E. Stan