7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 2:33
No menu items!

Directorul centrului de vaccinare Rădăuți contestă amenda DSP: Am aruncat vaccinul

spot_img

Medicul de la Spitalul Rădăuți, amendat de DSP Suceava la cererea ministrului Sănătății, acuză DSP de lașitate și explică de ce a fost nevoit să arunce dorele de vaccin rămase la sfârșitul zilei, după ce oamenii programați nu s-au prezentat la orele fixate.

Dr. Andrei Manta, directorul centrului medical din Rădăuți, a explicat, în emisiunea Cătălinei Porumbel, de la Antena 3, că nu a vaccinat oameni „peste rând”, ci doar pe cei programați în alte zile și care, din diverse motive nu au putut ajunge la ora de vaccinare. 

„Un pacient care vine să se vaccineze are un anumit program. Şi mă întreabă şi le spun sincer: „Da, ai programare, este în regulă, revii mâine sau când se poate”. Acest pacient care vine a doua sau a treia zi cu acea hârtie pe platformă apare ca neprogramat. când au venit să verifice acele liste, au găsit pacienţi mult peste numărul de programări în ziua respectivă pentru că au fost dintre ei programaţi în altă zi și nu au putut ajunge. Asta s-a întâmplat de-a lungul timpului.”, a declarat medicul Andrei Manta, joi, la Antena 3.

Medicul a explicat că a vaccinat pacienți care veneau la spital la finalul programului, după cum îi recomandau chiar reprezentanții DSP, pentru a nu fi risipite dozele de vaccin neutilizate.

Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla…. La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit.  Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu. (…) Imediat după ce am primit amenda am gândit următorul lucru: „Am trei variante… Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi care erau programați, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”, a spus medicul Andrei Manta.

În raportul său, DSP îi impută medicului Manta și faptul că primește pe whatsapp listele nominale cu pacienții înscriși la vaccinare. Directorul centrului de vaccinare arată însă că disfuncția a fost generată chiar de organizatorii campaniei, care nu i-au dat și o parolă pentru a avea acces la informațiile din platformă.

Listele nominale cu programarea pacienților le primesc de ceva timp. Noi am avut un mail, o parola unica, prin care puteam să descărcam lista de pacienți. STS a trimis acel mail, numai ca parola a venit de la STS pe un numar gresit. Eu am dovada ca am trimis mailul cu numarul corect. Noi mergem cu programări făcute pe hârtie sau în format electronic”, declarat Andrei Manta.

Recent, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, declara că în situația în care un bolnav cronic nu se poate înscrie pe platformă, acesta poate apela la medicul de familie care îi poate elibera o adeverință pentru programare.