22.5 C
București
marți, 11 mai 2021 - 17:11

Directorul Centrului de Cercetări Științifice din MApN, în conflict de interese

ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București în vederea cercetării lui Victor Voicu, director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și fals în declarații.

Victor Voicu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de conducere, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale cu o societate comercială la care soția sa deține calitatea de acționar și funcția de cenzor, îndeplinind, astfel, acte prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru soția sa, potrivit unui comunicat al ANI.

În baza celor trei contracte încheiate, societatea comercială a încasat suma totală de 52.960 lei.

Potrivit inspectorilor de integritate, Victor Voicu a încălcat prevederile art. 301, alin. (1) din Noul Cod Penal al României, potrivit cărora conflictul de interese reprezintă “Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său”.

De asemenea, întrucât acesta nu a menționat în declarațiile de interese depuse în anii 2011 și 2012 contractele încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare cu societatea comercială la care soția sa deține calitatea de acționar și funcția de cenzor, au rezultat și indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

Pe 13 decembrie 2013, ANI a constatat și încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Victor Voicu.

Lucian Mera