25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:35
No menu items!

Directorul centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși

spot_img

Directorul general al centralei din Zaporojie a fost răpit de ruși și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a anunțat președintele companiei nucleare ucrainene de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

„La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murashov sau despre soarta acestuia”, a scris Petro Kotin pe canalul său de Telegram.

Președintele Energoatom precizează că directorul general al centralei este principalul responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar reținerea acestuia reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Kotin a cerut militarilor ruși și angajaților Rosatom care ocupă ilegal centrala să îl elibereze pe șeful centralei pentru a menține o bună funcționare a centralei nucleare Zaporojie.

În plus, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să ia toate măsurile pentru a se asigura că Murashov este eliberat imediat din captivitate.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene a căror anexare de către Rusia a fost anunțată, vineri, la Kremlin, de Vladimir Putin. 

R. Dan