3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 8:10
No menu items!

Directorul Autorității pentru Programul Sectorial Mediu, reținut de DNA

spot_img

Adrian Mîndroiu, reținut de DNA
foto: zf.ro

Directorul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu – AM POSM, Adrian Mîndroiu, a fost reținut vineri dimineață de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), sub acuzațiile de trafic de influență în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Potrivit DNA, alături de Mîndroiu au fost reținuți și doi oameni de afaceri, Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga. Cei doi sunt acuzați de cumpărare de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

“În perioada noiembrie 2011-prezent, Adrian Mîndroiu, director general şi ulterior director la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM), în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea şi a altor persoane, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma Tahal Consulting Engineering SRL”, arată procurorii în ordonanța prin care s-a pus în mișcarea acțiunea penală împortiva celor trei.

“Concret, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei. Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, mai notează anchetatorii.

Potrivit acestora, Adrian Mîndroiu ar fi pretins și ar fi primit următoarele sume de bani sau bunuri:
– în perioada 23-25 noiembrie 2011, Mîndroiu Adrian a primit de la Frank Nicolae, prin intermediar, un ceas de mână;
– în perioada iulie 2012-prezent (aprilie 2013), Mîndroiu Adrian a primit un autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Goga Vlad Cristian, colaborator al TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL, în echivalent de 18.027 euro;
– în data de 6 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a cerut o excursie de două săptămâni în insulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa) pentru luna octombrie 2013 de la Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, în echivalent de 5.324 euro;
– în perioada 16-21 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a acceptat direct şi indirect cu titlu de dar două sume de bani de 500 lei, respectiv 600 lei, de la Goga Vlad Cristian.

“La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte. În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie 2013-prezent, membrii asocierii infracţionale, Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian (fie împreună, fie separat) s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condițiile de cumpărare a influenței acestuia pe lângă alți funcționari din același consiliu județean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian”, au conchis procurorii DNA.

Raluca Dan