37.1 C
București
joi, 20 iunie 2024 - 19:32
No menu items!

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, trimis în judecată pentru mită

spot_img

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea (foto), a fost trimis în judecată fiind acuzat de opt infracţiuni de luare de mită şi de dare de mită printre care pretinderea a 1,5 milioane de lei şi 38.000 de euro pentru a emite autorizaţii unor firme în domenii precum parcuri eoliene sau construcţii.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Emil Savin, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată, şi Rodica Maxim, contabil-şef al Ocolului Silvic „Ciobănuș” din cadrul Direcției Silvice Bacău, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată.

De asemenea, au fost trimise în judecată SC Chrisrem Wind SRL Vaslui, persoană juridică controlată in totalitate de Remus Mitrea, pentru complicitate la trei infracțiuni de luare de mită şi două infracțiuni de spălare de bani, SC Mitromd SRL Vaslui persoană juridică controlată in totalitate tot de Mitrea, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de complicitate la trei infracțiuni de luare de mită, dare de mită și două infracțiuni de spălare de bani, precum şi SC Transmir SRL Zorleni, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 – septembrie 2012, Remus Mitrea, în calitate de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcției sale, a pretins de la reprezentanții mai multor societăți comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei și 38.000 euro, pentru a emite diverse documente de reglementare și autorizare necesare pentru desfășurarea în mod legal a activității acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcții.

Procurorii spun că în unele dintre cazuri, Mitrea ar fi făcut presiuni asupra reprezentanților unor societăți comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. Anchetatorii au mai stabilit că, tot pentru emiterea unei autorizații de mediu, într-o altă situație, Remus Mitrea ar fi pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro.

Din sumele pretinse, Remus Mitrea a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât și, în majoritatea situațiilor, disimulate sub forma prețului unor contracte încheiate, la solicitarea sa, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu și unele societăți comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate și patrimoniu).

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

Remus Mitrea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pe 11 octombrie, în baza mandatului emis de Tribunalul Iași.

Pentru infracțiunile prevăzute în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, reținute în sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței la o altă unitate de parchet.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

Sursa FOTO: stirilazi.ro