30.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 14:13

Directori ROMARM, reținuți de DNA pentru achiziții ilegale

spot_img

Directorul Romarm, Dan Tache, şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, au fost reţinuţi pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.

dan-tache Romarm

Potrivit DNA, directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Dan Tache, a fost reţinut sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma instigării, în timp ce Aurel Velţan, director general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a Romarm, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii DNA au emis ordonanţă de reţinere pentru Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, în forma continuată, şi complicitate la tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii spun că în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri cu Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, și cu celălalt director, Aurel Velţan, a încheiat 6 contracte de prestări servicii cu firma lui Liliac, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică. De asemenea, Velţan ar fi întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte.

Conform procurorilor anticorupţie, contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri rezultate din procesul tehnologic de producţie. Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, prejudiciind societatea Carfil cu suma totală de 770.857,26 lei, care reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru societatea comercială Gold Trans Tur.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod şi pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general al SC Carfil SA, Aurel Velţan, a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA contractul fiind reziliat.

Miercuri, cele trei persoane reţinute în acest dosar vor fi duse la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

S.M.