16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 11:10

Director NSA: Acțiunile lui Snowden pun în pericol securitatea națională a SUA

 nsa keith alexander

Acțiunile fostului consultant al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind amploarea interceptărilor ilegale efectuate de către agențiile de informații americane, sunt ilegale, neconstituționale și amenință securitatea naționala a SUA, a declarat miercuri directorul NSA, Keith Alexander, citat de Ria Novosti.

Acesta a negat, în cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru serviciile secrete a Camerei Reprezentanților din SUA, informațiile apărute recent într-o serie de publicații europene, cum ar fi Le Monde, El Mundo și l’Espresso despre interceptarea la scară largă a comunicațiilor liderilor europeni de către agențiile de informații americane.

„Aceste informații sunt absolut false”, a subliniat directorul NSA, explicând că toate informațiile „necesare pentru protejarea țării și desfășurarea de operațiuni militare”, SUA le primeau de la servicii de informații externe prietene.

Informații potrivit cărora agențiile de informații americane supraveghează electronic cetățeni din alte țări au fost date publicității în vara acestui an de Edward Snowden, fost consultant NSA.

Aceste dezvăluiri au determinat unele state să-și înăsprească politica în domeniul securității informațiilor.

O instanță din SUA, responsabilă de dosarele de spionaj, a concluzionat la 12 octombrie, că NSA are dreptul să intercepteze, în secret, convorbirile telefonice ale cetățenilor americani, invocând rațiuni de securitate și de combatere a terorismului.

C.A.