1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 13:19
No menu items!

Directoarea unei şcoli din Capitală, amendată pentru discriminarea unui copil cu Asperger

spot_img

copil-la-scoala

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat-o cu 1.000 de lei pe directoarea unei şcoli din Capitală, care ar fi făcut presiuni pentru mutarea de la clasă a unui elev cu sindromul Asperger, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Mark, în vârstă de şapte ani, elev la Şcoala nr. 59 din Drumul Taberei, are sindromul Asperger, o tulburare de spectru autist, care nu-i afectează capacităţile cognitive, el având de altfel un coeficient de inteligenţă peste medie, ci capacitatea de a relaţiona. Astfel, el suferă foarte mult atunci cand cineva râde de el sau când nu ştie să facă un lucru şi vede că ceilalţi copii sunt mai îndemânatici ca el, arată CEDCD.

Majoritatea părinţilor celorlalţi copii din clasă cu Mark au cerut retragerea acestuia din şcoală, fiind susţinuţi de directoare.

Mark face parte dintr-o familie monoparentală, cum se întâmplă adesea în cazul copiilor cu dizabilităţi, iar mama a fost jignită şi ameninţată constant, după ce a informat conducerea şcolii şi cadrele didactice cu privire la situaţia medicală a fiului ei, a precizat preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

“(Părinţii celorlalti copii, n.r.) au jignit-o îngrozitor. Îi dădeau telefoane acasă. Au strâns semnături s-o convingă pe directoare să-l mute”, a explicat Turza, precizând că personale respective l-au numit pe copil “handicapat” şi i-au spus mamei “să şi-l ia”.

Dintre cei 25 de colegi de clasă ai lui Mark, 19 au fost mutaţi de părinţi, ulterior fiind aduşi alţi copii pentru a se completa clasa, a mai relatat preşedintele CEDCD.

Directoarea şcolii “a susţinut şi încurajat acţiunile discriminatorii” ale acestor părinţi, “arătând că ‘părinţii fac legea’ şi indicând necesitatea mutării copilului pentru a evita riscul desfiinţării clasei”, potrivit CEDCD.

La un moment dat, i-a fost prezentată mamei o dispoziţie de mutare a lui Mark la o altă clasă, pe care aceasta nu a semnat-o, a mai spus Turza.

CNCD a comunicat luni Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, care l-a reprezentat pe Mark, decizia luată în acest caz. Astfel, directoarea Speranţa Cojocaru a primit o amendă de 1.000 de lei, precum şi recomandarea de a-i informa pe părinţii că presiunile exercitate au reprezentat discriminare şi de sancţiunea primită, mai informează CEDCD.

Consiliul a arătat că discriminarea produsă de directorul unităţii de învăţământ a afectat trei drepturi fundamentale ale copilului: la educaţie, la sănătate şi la demnitate, mai informează CEDCD.

A.V.