15 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 15:42

Diplomații europeni acuză Italia de simpatie exagerată față de Rusia

Roma respinge acuzațiile, însă nu-și ascunde aspirația de a deveni un mediator în negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) și Federația Rusă

italian_government_building

Diplomați europeni acuză Italia de faptul că blochează adoptarea unor sancțiuni mai drastice la adresa Rusiei. Roma respinge aceste acuzații, însă nu-și ascunde aspirația de a deveni un mediator în negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) și Federația Rusă, informează cotidianul rus Kommersant.

La începutul crizei ucrainene, cea care era considerată principalul adversar al unei abordări dure în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei era considerată Germania. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a adoptat o poziție destul de dură, rolul”‘polițistului bun” a trecut la Italia, iar diplomații europeni îi impută acest lucru Romei.

Businessul din Italia are legături strânse cu Rusia și ar prefera ca sancțiunile să nu se înăsprească“, a declarat un reprezentant al unei corporații italiene. Italia, la fel ca Germania, are legături economice strânse cu Rusia, fiind al doilea partener comercial al Rusiei în Europa.

La rândul lor, autoritățile italiene infirmă acuzațiile conform cărora ar bloca sancțiunile. Premierul italian Matteo Renzi a declarat că poziția Italiei corespunde cu abordarea Germaniei și Franței. Mai mult, potrivit lui Renzi, abordarea acestor țări este mai reținută decât a altor țări europene, de exemplu a celor baltice.

De altfel, Italia nu-și neagă dorința de a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia. Astfel, ambasadorul Italiei în Federația Rusă, Cesare Maria Ragaglini, a declarat, la prezentarea programului de președinție a Italiei în UE, că Roma consideră una dintre prioritățile sale restabilirea încrederii dintre UE și Rusia. “Intenționăm să testăm toate abordările”, a declarat Ragaglini.

Decizia privind adoptarea de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei ar putea fi luată în timpul summitului UE din 15-16 iulie. Secretarul de stat al Italiei pentru probleme europene, Sandro Gozi, a declarat că Italia nu consideră necesar să se concentreze asupra discutării de sancțiuni împotriva Rusiei în timpul viitoarei reuniuni a liderilor UE.

R.D.