3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 5:08
No menu items!

Diplomaţia SUA: Corupţia ameninţă democraţiile din Europa Centrală şi de Est

spot_img

Victoria-Nuland

Corupţia ameninţă unele democraţii din Europa Centrală şi de Est, presând aceste ţări, precum Ucraina sau Bosnia-Herţegovina să se alăture Uniunii Europene, a avertizat, miercuri, diplomaţia americană, informează AFP.

„În momentul în care noi ne străduim să depăşim vechea ură şi să definitivăm harta democratică a Europei, trebuie să neutralizăm o altă otravă, care ameninţă multe democraţii tinere europene: corupţia”, a declarat noul secretar de Stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, adăugând că „încrederea popoarelor în guvernele lor alese se erodează în Europa Centrală şi de Est pentru că alegătorii cred că liderii lor răspund mai întâi propriilor interese înaintea celor ale poporului”.

Nuland a afirmat că „în Europa şi în Eurasia, calitatea democraţiei şi statului de drept este profund inegală”, „Corupţia ucigând în mod periculos visurile democratice”.

Ea a citat „momentul istoric” cu care se confruntă Ucraina, R.Moldova şi Georgia, care trebuie să semneze un acord de asociere cu UE în cursul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 şi 29 noiembrie.

Kievul, însă, s-a îndepărtat, miercuri, de acest acord de asociere cu UE şi nu ia nicio decizie care să permită plecarea în străinătate a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Nuland a salutat Serbia şi Kosovo pentru demersul lor „către o reconciliere” şi le-a cerut să „integreze total structurile europene”.

Totodată, ea a a avertizat cele două entităţi, sârbă şi croato-musulmană, care formează Bosnia-Herţegovia.

 „Dacă liderii continuă să blocheze mersul ţării lor către UE şi NATO, partenerii internaţionali ai Bosniei, între care Statele Unite, vor trebui să îşi examineze serios abordarea”, a semnalat Nuland.

Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a mers în Balcani în octombrie 2012 pentru a impulsiona ţările din regiune să se integreze în UE şi NATO.

C.A.