0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 18:38
No menu items!

Din ciclul „Deputații spun lucruri trăznite”. Georgian Pop propune concediu plătit pentru cei care divorțează

spot_img

Deputatul PSD Georgian Pop a depus un proiect de lege, la Senat, potrivit căruia persoanele care divorțează să primească, la cerere, trei zile de concediu plătit, pentru că „trec prin trauma desfacerii căsătoriei” și au nevoie de timp liber pentru „soluționarea problemelor”, scrie Mediafax.

Nu se știe dacă fostul șef al Comisiei de control a activității SRI își prevestește viitorul (Ferească Dumnezeu) sau a rămas în pană de idei în materie legislativă. Cert este că nu ține cont de faptul că o astfel de „traumă” nu se tratează în doar trei zile, într-un concediu, și nici eventualele probleme sociale nu pot fi rezolvate într-un interval atât de scurt. 

Inițiativa legislativă vine în sprijinirea salariaților „ce trec prin trauma desfacerii căsătoriei”, iar pentru acest eveniment este „nevoie de timp liber pentru soluționarea problemelor pe care le implică”, se arată în expunerea de motive.

„Cei care au divorțat au drepul la un concediu pentru divorț de 3 zile lucrătoare”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorul menționează că de acest beneficiu au parte doar persoanele asigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

„Indemnizația pentru concediul pentru divorț se plătește din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Concediul pentru divorț se acordă la cerere, de către angajator, în următoarele 4 săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunțării divorțului”, se mai arată în proiect.

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul, rata divortului în Romania, raportată la numărul căsătoriilor, este în medie de 25%, pentru perioada 1990 – prezent, desfacerea căsătoriei „fiind un femonen social cu manifestări constante”.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pe 9 octombrie.

Ioana Theodoru