13.4 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 22:45

Dilma Rousseff, realeasă preşedinte a Braziliei

Aceste alegeri au fost considerate un plebiscit în privinţa celor 12 ani de guvernare a PT

dilma-rousseff

Dilma Rousseff a fost realeasă preşedintă a Braziliei cu un scurt avans în faţa adversarului său de centru-dreapta Aecio Neves, potrivit rezultatelor oficiale publicate duminică seara, informează AFP.

Preşedinta de stânga, care a candidat din partea Partidului Muncitorilor (PT), a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale cu 51,45 la sută din voturi, faţă de 48,55 la sută pentru candidatul Partidului Social-Democrat (PSDB), potrivit rezultatului anunţat după numărarea a 98 la sută din buletinele de vot.

Aceste alegeri au fost considerate un plebiscit în privinţa celor 12 ani de guvernare a PT, în timpul căreia gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice și sociale profunde.

În ciuda problemelor economice și afacerilor de corupție, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu inițiat de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2012), un fost muncitor metalurgist și lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

În primul mandat, prima femeie preşedinte în cea mai mare ţară din America Latină a multiplicat programele sociale de care beneficiază un sfert dintre cele 202 milioane de brazilieni, ceea ce i-a adus o susţinere largă în păturile populare şi în regiunile sărace din nord-estul ţării sale.